DEŇ ZÁCHRANY ŽIVOTA

01.06.2010 Prešov

Tešíme sa na Vás v pondelok, 7. júna o 11.00 na Pešej zóne pred Mestským úradom v Prešove.
Deň záchrany života sa uskutoční 7. júna 2010 v Prešove, v rámci Dní mesta Prešov za prítomnosti osobností spoločenského a kultúrneho života nielen nášho regiónu. Ide o jedinečné podujatie, usporiadateľmi ktorého sú Národná transfúzna služba, FNsP J. A. Reimana Prešov, OZ Resuscitácia pôsobiace pri Klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny FNsP J. A. Reimana Prešov, Slovenský Červený kríž, Fakulta zdravotníctva Prešovskej univerzity, Centrum voľného času EBONY, Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. a mesto Prešov.
V Deň záchrany života od ranných hodín dobrovoľní darcovia darujú krv priamo na námestí v Prešove, široká verejnosť sa oboznamuje s aktivitami Slovenského Červeného kríža, prešovského KAIM a záchranárov. Okrem dobrovoľného darovania krvi sa verejnosť môže zapojiť do výuky základov resuscitácie, vyskúšať si kriesiť srdce a pľúca. K nahliadnutiu je i prezentačné sanitné vozidlo a študenti - budúci záchranári predvedú naživo ošetrovanie a transport „zraneného“.
Okrem zaujímavého programu je možné stretnúť sa s osobnosťami spoločenského života, ktorí majú skúsenosti s darovaním krvi a svojou osobnou účasťou podporujú myšlienku darcovstva krvi a samotný Deň záchrany života.
Toto podujatie sa koná pod záštitou ministra zdravotníctva SR Richarda Rašiho. Je prvým v rámci Slovenska, ktoré odštartuje sprievodné akcie smerujúce k vyvrcholeniu Svetového dňa darcov krvi, 14.júna 2010.

Deň záchrany života sa bude konať v Prešove už po 5-ty krát. Počas organizovania jeho jednotlivých ročníkov sa pravidelne urobí cca 100 a viac odberov. Celá akcia má spontánny a neformálny charakter a u verejnosti si už získala obľubu.

Mgr. Drahoslava Skopárová
hovorkyňa FNsP J. A. Reimana Prešov
 

Vyberte región